Wat wil jij weten over elektrische stepjes?

Bekijk hieronder de
veelgestelde vragen!

Naar de stepjes Blijf op de hoogte

Veelgestelde vragen

Mogen elektrische stepjes in Nederland de weg op?

Elektrische stepjes zijn in Nederland op de openbare weg in de meeste gevallen nog niet toegestaan. Er zijn echter een aantal modellen die wel toegestaan zijn op de Nederlandse weg. Deze zijn op onze site herkenbaar door het oranje label "✓ NL" of in de beschrijving van de legale elektrische steps in Nederland. Je kunt het gehele aanbod legale elektrische stepjes in Nederland ook hier vinden.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een elektrische step?

Bij de aanschaf van een elektrische step kun je letten op de prijs, de actieradius, de snelheid, het gewicht én draaggewicht van de step, de laadtijd en alle andere features. Ook is het aan te raden goed te kijken of de e-step door het RDW is goedgekeurd wanneer je van plan bent om in Nederland de openbare weg op te gaan. In onze elektrische step keuzehulp gaan we dieper in op deze verschillende onderdelen.

Hoe oud moet ik zijn om op een elektrische step te rijden?

Voor de elektrische steps voor volwassenen geldt in Nederland op de openbare weg op dit moment een minimale leeftijd van 16 jaar. Je moet met deze stepjes namelijk aan de regels voor een bijzondere bromfiets voldoen. Voldoet de e-step niet aan de eisen voor bijzondere bromfiets dan mag deze niet de openbare weg op, maar geldt de minimale leeftijd ook niet. Wel wordt voor de meeste e-steps een minimale leeftijd van 14 jaar geadviseerd.

Mag ik in het buitenland met een elektrische step de weg op?

In Nederland gelden nog steeds strenge regels voor e-steps. In het buitenland is dit vaak anders. Dat wil overigens niet zeggen dat je automatisch met een e-step de weg op mag in het buitenland! In België mag je bijvoorbeeld de weg op vanaf 16 jaar met een maximale snelheid van 25 km/u en rijd je op het fietspad. In Duitsland mag je vanaf je 14e een elektrische step besturen op de straat of op het fietspad en met een maximale snelheid van 20 km/u. In Frankrijk zijn e-steps ook toegestaan en in Spanje kan het per stad verschillen. Met andere woorden: voor elk land en soms zelfs elke specifieke stad gelden weer andere regels. Bovendien worden deze regels nog steeds regelmatig aangepast. Wil je dus met een e-step de weg op in het buitenland en wil je zeker weten dat dit mag? Dan doe je er goed aan je hier even over in te lezen op de website van de plaatselijke autoriteit op het gebied van vervoer.

Moet ik een helm op wanneer ik een elektrische step bestuur?

Een helm is op dit moment in Nederland niet verplicht wanneer je met een elektrische step op pad gaat. Uiteraard is een helm wel aan te raden.

Mag ik op privéterrein (bijv. een camping) wel op een e-step rijden?

Op privéterrein gelden de regels van de Nederlandse openbare weg niet. Hier gelden de regels van de eigenaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor particulier terrein als een camping of in een jachthaven, maar ook bijvoorbeeld op bedrijfsterreinen of recreatiegebieden. Wil je zeker zijn of je met jouw e-step op een specifieke privé-locatie mag rijden? Informeer dan even bij de eigenaar.

Fun fact: er zijn verschillende bedrijven die voor hun grote bedrijfshallen elektrische steps aanschaffen zodat het personeel zich snel en efficiënt door de hal kan begeven. Elektrische steps vervuilen namelijk niet en zijn daarom ook prima binnen te gebruiken.

Mag ik wel met een elektrische step legaal op de stoep rijden?

Helaas niet. Elektrische stepjes mogen in Nederland de openbare weg niet op. De stoep en ook bijvoorbeeld openbare parken en parkeerterreinen vallen hier ook onder. Daarnaast is een step een voertuig en voertuigen zijn niet toegestaan op de stoep, dus ook de goedgekeurde e-steps zijn daar niet welkom.

Kan ik een boete krijgen als ik in Nederland met een e-step de openbare weg op ga?

Helaas wel ja.. En die boete is niet mals. Wanneer de politie je aanhoudt kunnen ze je een boete van €360 geven en daarnaast mogen ze de step in beslag nemen. Daarbij kan een ongeluk met een e-step financiële consequenties voor je hebben wanneer jij of de tegenpartij gewond raakt, dit omdat je onverzekerd bent.

Mag ik al een elektrische step kopen?

Uiteraard! Het is zeer zeker niet verboden om alvast een elektrische step te kopen! Je kunt hier bovendien al veel plezier van hebben, bijvoorbeeld op privéterrein of in het buitenland. En er zijn zelfs al stepjes te koop die ook in Nederland gewoon de openbare weg op mogen. Ben jij enthousiast geworden? Bekijk dan snel de elektrische steps op onze website!

Kan ik ook stepjes op jullie website kopen?

Op dit moment verkopen wij niet direct elektrische stepjes. Wij willen jou helpen een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de mogelijkheden en de juiste keuze te maken. De stepjes koop je vervolgens bij één van onze partners, bijvoorbeeld op Bol.com.

Contact opnemen