Toegestaan in Nederland

Op dit moment zijn de meeste elektrische steps nog niet toegestaan op de Nederlandse openbare weg. Wij hopen dat hier snel verandering in gaat komen. Gelukkig zijn er op dit moment al wel opties! Bekijk de verschillende stepjes op onze website om te kijken welke wel en welke niet de openbare weg op mogen.

Elektrische step openbare weg NL

De Nederlandse regering ziet de elektrische step als een voertuig, en daarom moeten elektrische stepjes in Nederland aan de voertuig-eisen voldoen die voor de gehele EU gelijk zijn. Deze eisen verschillen per voertuig, zo zijn er eisen voor fietsen, e-bikes, auto’s, scooters en ga zo maar door. Er is echter nog geen Europese regelgeving voor elektrische steps. Om deze reden is het op dit moment voor producenten van e-steps niet mogelijk om een goedkeuring te krijgen voor de Nederlandse openbare weg. De elektrische steps die op dit moment wél zijn goedgekeurd vallen daarom niet in een categorie speciaal voor elektrische stepjes, maar in de categorie ‘bijzondere bromfiets’. Om op dit moment aan deze categorie te voldoen zijn echter strenge regels gebonden, waar de meeste elektrische stepjes niet of nooit aan zullen voldoen.

Het verschil met andere landen

Aanvullend op de Europese regelgeving kunnen landen ook een nationale regelgeving voor voertuigen hebben. In sommige landen bestaan al wel nationale regels rondom de elektrische step, waardoor de e-step daar wel legaal gebruikt kan worden op de openbare weg. In Nederland zou de nationale regelgeving rondom de categorie ‘bijzondere bromfiets’ geschikt zijn om regels rondom de elektrische step in op te nemen. Deze regelgeving wordt daarom ook herzien waardoor e-steps op termijn waarschijnlijk ook in Nederland op de openbare weg zullen worden toegestaan. Details over de nieuwe regelgeving zijn helaas op dit moment alleen nog niet bekend en naar verwachting moeten we ook nog een paar maanden geduld hebben totdat er meer nieuws is..

Elektrische step met kenteken

Omdat een e-step op dit moment alleen legaal in Nederland de weg op mag wanneer deze voldoet aan de huidige regelgeving voor de categorie ‘bijzondere bromfiets’, zal deze ook een kenteken krijgen. Of dit in de toekomst ook noodzakelijk gaat zijn met de aangepaste regelgeving is nog niet bekend.

Elektrische step met zadel

Een andere eis om op dit moment aan de categorie ‘bijzondere bromfiets’ te voldoen is dat er een zadel op het voertuig moet zitten. Een elektrische step met zadel klinkt wellicht wat gek. Maar de e-steps die op dit moment legaal de Nederlandse weg op mogen hebben inderdaad een zadel.

Wij kunnen niet wachten totdat alle elektrische stepjes ook in Nederland de weg op mogen. Uiteraard houden wij je graag op de hoogte van alle ontwikkelingen. Bekijk daarom regelmatig onze blogsectie voor updates rondom dit onderwerp.