ebike vs estep

Elektrische fiets vs elektrische step

Laatst heb ik een elektrische fiets gekocht, een Cowboy 3. Een fantastisch ding! Maar als ik ‘m vergelijk met de elektrische step, welke van de twee is dan ‘beter’? Vandaag vergelijk ik de elektrische fiets met de elektrische step op het gebied van gemak, veiligheid, bereik en prijs.

Gemak

Laten we eerlijk zijn, er is niks makkelijker dan het pakken van een elektrische step. Pakken, aanzetten, wegrijden: het is nog nét niet zo eenvoudig als wandelen. Ook het pakken van een elektrische fiets is niet erg lastig, je moet hooguit nog even opstappen. Het wegzetten doe je met evenzoveel gemak. Wat wel zo makkelijk is, is dat je de e-step eenvoudig in kunt klappen en mee kunt nemen in bijvoorbeeld het openbaar vervoer.

Waar de twee wel in verschillen: met een elektrische fiets moet je in alle gevallen blijven trappen om ondersteuning te krijgen, met een elektrische step hoeft dat niet. Na twee keer steppen neemt de gashendel het over en hoef je (afhankelijk van het model natuurlijk) pas wanneer je moet stoppen weer met je voet naar de grond. In dat opzicht is het rijden met een elektrische step iets minder vermoeiend.

Maak je een lange rit, dan kan het staan op een elektrische step na verloop van tijd wel wat vermoeiender worden dan het constant rustig doortrappen op de elektrische fiets waarop je lekker op een zadel zit. Uitzondering daarop zijn elektrische steps met zadel, zoals bijvoorbeeld de Veeley V5.

Uitkomst ‘gemak’: veel verschillen de e-bike en e-step niet met elkaar op het gebied van gemak. Op lange ritten zal de e-bike vermoedelijk iets beter uit de bus komen, terwijl op korte ritten de e-step juist weer iets makkelijker zal zijn. Toch wint de e-step het van de e-bike op het gebied van gemak, omdat je de step toch net iets makkelijker kunt pakken en meenemen.

Veiligheid

Wanneer je voor het eerst op een elektrische fiets of elektrische step rijdt merk je dat het even wennen is. De draai heb je echter zo te pakken. Groot verschil met een normale fiets of step is natuurlijk de snelheid. Dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor de veiligheid van beide voertuigen.

De elektrische fiets doet naar mijn mening weinig onder ten opzichte van een gewone fiets. Doordat je zelf aan het trappen bent ben je je zeer bewust van wat er op je heen gebeurd. Wel moet je altijd in het achterhoofd houden dat je harder gaat dan een normale fiets, wat soms voor andere weggebruikers lastiger in te schatten is. Ze denken dan bijvoorbeeld dat ze nog wel even voorlangs kunnen terwijl dat door de snelheid eigenlijk helemaal niet kan. Alert blijven is dus zeker belangrijk!

Op de elektrische step ben je naar mijn mening wel iets kwetsbaarder, maar dat is als je het mij vraagt met name doordat veel mensen nog niet weten waar de e-step staat in het (Nederlandse) verkeer. Het wordt dan ook hoog tijd dat ze de elektrische step volledig legaliseren in ons land zodat men er meer aan kan wennen. Ook ben je met de e-step iets meer afhankelijk van onder andere het wegdek, hoewel zeker de wat duurdere elektrische steps totaal geen problemen meer hebben met wat grover wegdek. Al met al is de e-step ook zeker een veilig vervoersmiddel, je moet alleen wel iets alerter zijn. Een goede helm is overigens op een e-step zeker aan te raden.

Uitkomst ‘veiligheid’: hoewel ik van mening ben dat beide vervoersmiddelen veilig zijn, scoort de e-bike iets beter op dit gebied. Men is vooralsnog wat bekender met fietsen en ook doordat de plek van de fiets op de weg duidelijker is, doet de e-step hier (logischerwijs) nog iets aan onder.

Bereik

Gemiddeld haalt een e-step rond de 30 tot 45 kilometer. Maar afhankelijk van het merk en model kan de actieradius momenteel oplopen tot wel 65 kilometer. Het is dus een beetje afhankelijk wat je voor de step neer wilt leggen, maar in deze vergelijking kunnen we toch wel stellen dat het bereik dus makkelijk tussen de 40 en 60 kilometer uit kan komen.

Elektrische fietsen hebben standaard een wat groter bereik van tussen de 40 en 60 kilometer, hoewel dit sterk afhankelijk is van de kracht van de ondersteuning, weerstand, gewicht, weer, etc. Factoren die bij een elektrische step ook zeer zeker een rol spelen, echter bij de fiets lijkt dit een iets grotere factor te zijn. Er zijn dan ook maar weinig fabrikanten die hier heel open over zijn.

Uitkomst ‘bereik’: al met al kunnen we concluderen dat je zowel met een elektrische step als met een elektrische fiets zonder al te veel moeite tussen de 40 en 60 kilometer moet kunnen halen. De wat goedkopere e-steps hebben wel een kleiner bereik hoor, en de betere (vaak veel duurdere) e-bikes kunnen soms wel 100 kilometer halen. Maar dat is appels met peren vergelijken. Op het gebied van ‘bereik’ een gelijkspel dus!

Prijs

Waar je bij een degelijke elektrische step in het middensegment rond de €500 tot €1.000 moet denken, zit je bij een e-bike voor die prijs is het instapsegment. Een ‘dure’ elektrische step kost misschien een keer €1.500, maar dan heb je wel echt een top-off-the-bill step. De meeste elektrische fietsen zijn duurder dan dat.

Uitkomst ‘prijs’: over de prijs kunnen we dan ook snel concluderen dat een elektrische step goedkoper is dan een elektrische fiets.

Conclusie

Zowel een elektrische fiets als een elektrische step zijn top-aankopen. Het zijn veilige, snelle en schone manieren van reizen. Van korte stukjes tot wat langere afstanden. Ze vullen elkaar eerder aan dan dat ze elkaar beconcurreren. De e-bike is daarbij wat meer geschikt voor langere afstanden, maar voor korte(re) stukken is de e-step meer geschikt. De e-step komt wat beter uit de bus op het gebied van gemak en prijs, waar de e-bike op z’n beurt wellicht weer iets veiliger is (hoewel beiden veilig zijn).

In deze vergelijking wint de elektrische step het! Maar met een elektrische fiets ben je ook zeker geen verliezer!

Dit bericht is gepost in Fun. Bookmark de link.
Ter verbetering van stepjes.com en om jou een betere gebruikservaring te bieden maken wij gebruik van functionele en analytische cookies. Voor gebruik van de website willen wij jou vragen akkoord te gaan.